You are here: / Kuchnia / CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI

kulinaria (9)
7.00 avg. rating (70% score) - 1 vote

kulinaria (9)Składniki:

60 dag mąki pszennej
15 dag cukru
Niepełna szklanka mleka
10 dag masła
5 dag drożdży
3 jajka
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
Skórka otarta z pomarańczy i cytryny

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, dodać po łyżeczce maki i cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Dodać zaczyn i przesianą mąkę. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.
Dwie podłużne foremki do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Rodzynki opłukać i wysuszyć. Wrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść razem z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Wrobione ciasto podzielić na dwie części i włożyć do foremek. Przykryć folią i odstawić na pół godziny, żeby ponownie wyrosło. Piec około godziny w nagrzanym do 185 stopni piekarniku. Jeśli zbytnio się rumieni przykryć folią aluminiową.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE