You are here: / Gotowanie / Ciasto waniliowe z dwoma masami

Ciasto waniliowe z dwoma masami

kulinaria (6)
6.00 avg. rating (65% score) - 1 vote

kulinaria (6)Składniki:

Na ciasto:

1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
3. Pół kostki masła lub margaryny
4. Pół szklanki cukru
5. 2 jajka

Na masę budyniową:

6. 1 litr mleka
7. 2 budynie czekoladowe

Na masę serową:

8. Pół kostki margaryny
9. 60 dag serka homogenizowanego
10. Pół szklanki cukru
11. 3 jajka
12. 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciastem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa: budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu; ostudzić.
Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodawać żółtka i serek homogenizowany cały czas ucierając a następnie proszek budyniowy a na końcu białka ubite na sztywną pianę.
Ostudzony budyń wyłożyć na surowe ciasto a na wierzch położyć masę serową.
Piekarnik na grzać do 160 stopni Celsjusza i wstawić blachę z ciastem na około 45 minut. Można polać polewą czekoladową.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE