You are here: / Gotowanie / DROŻDŻOWE GOFRY

DROŻDŻOWE GOFRY

kulinaria (6)
4.00 avg. rating (55% score) - 1 vote

kulinaria (6)Składniki:

0,25 kg mąki pszennej
7 dag masła
2 jajka
1,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
Mleko
Aromat (według uznania)
Szczypta soli

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, w nim drożdże z cukrem i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać miękkie masło, szczyptę soli, aromat i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać. Do maki dolewać mleko intensywnie mieszając trzepaczką lub mikserem aż ciasto będzie miało konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto na naleśniki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Na spodeczek nalać trochę oleju i pędzelkiem smarować dół i górę gofrownicy, następnie nalewać około 3 łyżek ciasta, gofrownicę zamknąć i piec około 5 minut.
Gofry podawać z bitą śmietaną, dżemem lub konfiturą, albo z dowolnym kremem. Można też tylko posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE