You are here: / Kulinaria / Kawa do ekspresów

Kawa do ekspresów

kawa-do-ekspresow-7
10.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

kawa-do-ekspresow-7Kawa jest najprawdopodobniej jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, który piją zarówno biedni, jak i bogaci, kobiety i mężczyźni, starsi i młodsi, zdrowi i chorzy. Pije ją praktycznie każdy. Jest wiele rodzajów tego trunku, a kawa do ekspresów wydaje się być najczęściej stosowaną formą przygotowywania. Wiele osób lubi espresso – czarny, mocny napój podawany w maleńkich filiżankach i maleńkich porcjach. Inni przepadają za latte składającą się z trzech warstw: mleka, espresso i piany, czasem dodając do niej cukru i posypując piankę odrobiną cynamonu. Dla kolejnych przysmakiem może być frappe, czyli mocna kawa zmiksowana z lodami, aczkolwiek w tym przypadku napój ten będzie raczej potraktowany jako deser, a nie sposób na rozbudzenie czy zwiększenie energii. Ciekawa wydaje się kawa po irlandzku – espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany. Brzmi świetnie, ale nie nadaje się do pracy ze względu na alkohol, no chyba że pracujemy w domu albo już jesteśmy po pracy.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE