You are here: / Odchudzanie / Kopytka

Kopytka

kulinaria (9)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (9)Kopytka od lat przygotowywane są w polskich kuchniach, zarówno tych domowych, jak i restauracyjnych. Lubimy je, pod warunkiem oczywiście, że są prawidłowo przygotowane. Bo niestety często bywa tak, że za kopytka zabiera się osoba, która nie wie, jak powinno się je robić.
A jak robi się kopytka? Jak podają kulinaria?
Zaczynamy oczywiście od wyboru ziemniaka. Jeśli mamy w domu już kupione ziemniaki, to przekrójmy jednego na pół i sprawdźmy, czy połówki lepią się do siebie. Jeśli tak, to oznacza, że ziemniak ma dużo skrobi i jest na kopytka idealny. Takie ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są już ugotowane, mielimy je maszynką, lub przeciskamy przez praskę. Do jeszcze ciepłych dosypujemy mąkę pszenną, w proporcji 2 szkl. na kilogram ziemniaków i odrobinę mąki ziemniaczanej. Możemy też dodać jajko i wszystko musimy szybko wyrobić, bo gdy ciasto na kopytka wyrabia się długo, przestaje być puszyste i traci swój smak. Z ciasta formuje się wałki, które dzieli się na małe kawałki. Na koniec gotowanie w osolonej wodzie.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE