You are here: / Kulinaria / PLACEK ŚLIWKOWY

PLACEK ŚLIWKOWY

kulinaria (15)
9.00 avg. rating (80% score) - 1 vote

kulinaria (15)Składniki:

30 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
4 dag cukru
Pół szklanki mleka
5 dag masła lub margaryny
1 jajko
1,5 kg śliwek
Sól, gruby cukier

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wlać parę łyżek mleka. Przykryć i odstawić na kwadrans, aż na powierzchni zaczynu pojawią się pęcherzyki powietrza.
Masło lub margarynę roztopić, przestudzić, dodać do zaczynu razem z resztą mleka, cukru, szczyptą soli i jajkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie lśniące ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (30-45 minut).
Śliwki, umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto jeszcze raz zagnieść, położyć na wysypanej mąką tortownicy, rozwałkować. Przełożyć na natłuszczoną blachę, na cieście ułożyć śliwki i posypać grubym cukrem. Piec około 25 minut. Przestudzone ciasto pokroić w kwadraty.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE