You are here: / Gotowanie

Gotowanie

  • Dystrybutor wody

    Dystrybutor wody

    Właściwe nawadnianie organizmu jest bardzo ważne nie tylko w czasie upałów. Zdrowy człowiek powinien wypijać około 2 litrów płynów dziennie. Nawadnianie jest ważne zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Oczywiście możemy kupować różnego rodzaju napoje, soki itp. , ale wiemy doskonale, że nie zawsze są one zdrowe. Szczególnie szkodliwe są słodkie napoje gazowane. Również…

    Read more
  • Wyposażenie gastronomii

    Wyposażenie gastronomii

    Każdy właściciel gastronomii, szczególnie ten zaczynający swoją przygodę, staje przed wyborem odpowiedniego sprzętu. Wyposażenie gastronomii powinno być najwyższej jakości. W końcu będzie używane codziennie przez wiele godzin. Mus być wiec wytrzymały i wyrabiany z jak najlepszych materiałów, odpornych na uszkodzenia. W tym przypadku nie warto oszczędzać. Zainwestowania większej ilości pieniędzy nie będzie wyrzucaniem ich w…

    Read more
  • Sklep wegetariański

    Sklep wegetariański

    Wraz z biegiem lat wzrasta świadomość ludzi na temat zasad zdrowego odżywiania się. Coraz więcej osób poszukuje produktów spożywczych, które będą jak najbardziej naturalne, ekologiczne, organiczne. Wielu konsumentów decyduje się nawet na bardziej radykalne zmiany w diecie, na przykład rezygnując z jedzenia mięsa. Jeszcze kiedyś w Polsce trudno było zaplanować dobrze zbilansowaną dietę wegetariańską, ponieważ…

    Read more
  • Cytrynówka

    Cytrynówka

    Cytrynówka jest ulubioną nalewką Polaków. Przepisów jest tyle ile miłośników alkoholi. Niektórzy robią ją z samych skórek cytryn, inni z samego soku, a niektórzy łączą miąższ cytryn ze skórką. Dzięki temu zabiegowi wydobywamy jednocześnie kwaśność i goryczkę cytryny. Wystarczy 6 cytryn, pół litra spirytusu, pół litra wody i trochę cukru, to krótki i łatwy przepis.…

    Read more
  • Gastronomia wyposażenie

    Gastronomia wyposażenie

    Jakość serwowanych posiłków w lokalach gastronomicznych, uzależniona jest od jakości produktów używanych do przyrządzania potraw a także innego czynnika jakiego potrzebuje gastronomia wyposażenie dobrej jakości jako kolejny ważny czynnik. Podając niektóre dania niezbędny jest kociołek do gulaszu wraz z chochelką, który swoim ekskluzywnym wyglądem zachęci gości do spożycia posiłku. Żaden zakład prowadzący żywienie ludności nie…

    Read more
  • Czas na gotowanie

    Czas na gotowanie

    Zastanawiałem się ostatnio kiedy cos ugotowałem. przecież wszystkim się chwalę, że kulinaria i gotowanie to moja pasja. Jeżeli się nie pielęgnuje pasji to potem gdzieś człowiekowi ona przechodzi. gotowanie to bardzo czasochłonne zajęcie. Często po prostu nie ma czasu na to, aby spędzić w kuchni choćby godzinkę. Nie mówiąc już o tym ,aby zrobić jakiś…

    Read more
  • Barista na targi

    Barista na targi

    Każdy kto choć raz był na profesjonalnie zorganizowanych targach, spotkał się zapewne z poczęstunkiem oraz świeżą kawą. Na takich imprezach jest z reguły catering, a nawet barista na targi. Dzięki obecności tego ostatniego targi stają się znacznie przyjemniejszym miejscem. Przede wszystkim zarówno organizatorzy, jak i uczestnicy mogą się zrelaksować przy pysznej i podanej w bardzo…

    Read more
  • Sałatka śledziowa

    Sałatka śledziowa

    Składniki: 1. 6 płatów śledziowych wyjętych z oliwy 2. 1 żółty strąk papryki 3. 4 cebule 4. 2 łyżki słonecznika 5. 2 łyżki kaparów 6. 20 dag średniej białej fasoli 7. 5 ogórkówa. konserwowych 8. 2 łyżki oliwy 9. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10. Świeżo zmielony czarny pieprz 11. Sos: duża łyżka musztardy, 4…

    Read more
  • Sałatka z kuskusem i zieloną pietruszką

    Składniki: 1. Pół kilograma przygotowanego wcześniej kuskusu 2. 10 pomidorów 3. 30 dag mrożonego zielonego groszku 4. 2 pęczki dymki 5. 1 strąk żółtej papryki 6. 1 strąk zielonej papryki 7. 1 pęczek natki pietruszki 8. Świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn 9. 2 ząbki czosnku 10. Olej 11. Suszony tymianek 12. 25 dag przecieru…

    Read more
  • Pomarańczowy jabłecznik

    Pomarańczowy jabłecznik

    Składniki: Na biszkopt: 1. 1,5 szklanki maki pszennej 2. 6 jajek 3. ? szklanki cukru 4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5. Szczypta soli Na masę: 6. Pół litra soku pomarańczowego 7. 2 opakowania budyniu waniliowego 8. 6 jabłek 9. Pół litra śmietany kremówki 10. 4 łyżki cukru pudru 11. 1,5 łyżeczki żelatyny 12. Owoce…

    Read more
  • Ciasto waniliowe z dwoma masami

    Ciasto waniliowe z dwoma masami

    Składniki: Na ciasto: 1. 2 szklanki mąki pszennej 2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3. Pół kostki masła lub margaryny 4. Pół szklanki cukru 5. 2 jajka Na masę budyniową: 6. 1 litr mleka 7. 2 budynie czekoladowe Na masę serową: 8. Pół kostki margaryny 9. 60 dag serka homogenizowanego 10. Pół szklanki cukru 11.…

    Read more
  • Błonnik witalny cena

    Błonnik witalny cena

    Ilość ludzi pragnących osiągnąć piękne ciało wciąż rośnie. Wymaga to jednak dużej samodyscypliny i motywacji, którą nie każdy jest w stanie długo utrzymać. Dla wszystkich początkujących start jest mniej więcej taki sam, ponieważ skupiać się będą na dwóch bardzo ważnych rzeczach. Ćwiczenia i dieta. Aby efekty były zadowalające, jedno musi iść w parze z drugim.…

    Read more
  • DROŻDŻOWE GOFRY

    DROŻDŻOWE GOFRY

    Składniki: 0,25 kg mąki pszennej 7 dag masła 2 jajka 1,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru Mleko Aromat (według uznania) Szczypta soli Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, w nim drożdże z cukrem i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać miękkie masło, szczyptę soli, aromat i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać. Do maki…

    Read more
  • Barmani na wesele

    Barmani na wesele

    Każda z nas marzy o tym, aby ten najpiękniejszy dzień w życiu był zarazem dniem szczególnie wyjątkowym dla wszystkich zaproszonych gości. Mowa oczywiście o dniu, w którym stajemy na ślubnym kobiercu, a do następnego białego rana hulamy z radości. Piękna kreacja, kwiaty, pięknie przystrojony kościół - to tylko jedne z tak licznych rzeczy do przygotowania.…

    Read more
  • Ziemniaki w polskiej kuchni

    Ziemniaki w polskiej kuchni

    Ziemniaki są niewątpliwie jednym z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdują się od wieków na polskich stołach. Polacy kochają to warzywo nie tylko za jego smak, ale również za wiele możliwości podania. Co o podawaniu ziemniaków mówią polskie kulinaria? Po pierwsze, proponują podawanie ziemniaków gotowanych. Mogą być gotowane w mundurkach, lub obrane. Można gotować je w wodzie,…

    Read more
  • Architektura XXI wieku

    Architektura XXI wieku

    Dzisiejsza architektura pozwala na realizacje nawet najbardziej odważnych i skomplikowanych wizji. To co jeszcze sto lat temu wydawało się nieosiągalnym szczytem architektonicznym, dziś stało się codziennością pracy każdego profesjonalnego architekta. Jedynym czynnikiem, który może dziś ograniczyć architekturę jest wyobraźnia człowieka. A ta rozwija się równie szybko. Dzisiaj człowiek może wprowadzić w życie nawet najbardziej nieosiągalne…

    Read more