You are here: / Odchudzanie / Sałatka ze śledziem po japońsku

Sałatka ze śledziem po japońsku

najlepsze-restauracje-lublin-3
3.00 avg. rating (50% score) - 1 vote

najlepsze-restauracje-lublin-3Składniki:

1. 4 płaty śledzia marynowanego
2. 3 ziemniaki
3. 4 marchewki
4. 2 pietruszki
5. 1 nieduży seler korzeniowy
6. 3 ogórki kwaszone
7. 2 jabłka
8. 2 por
9. 1 puszka groszku konserwowego
10. 4 jajka ugotowane na twardo
11. 2 łyżki musztardy sarepskiej
12. Majonez
13. Sól, czarny pieprz drobno i grubo mielony

Wykonanie:

Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę wyszorować i u gotować w lekko osolonej wodzie, odlać ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę. Jabłka, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Groszek odsączyć na sitku a także pokrojone w kostkę ogórki. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać (troszkę groszku zostawić do dekoracji), dodać musztardę, majonez doprawić do smaku solą drobno mielonym czarnym pieprzem. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Śledzie opłukać i osuszyć, (jeśli są zbyt słone ? namoczyć wcześniej).
Na talerzach układać porcję sałatki, na niej płat śledzia i oprószyć go grubo zmielonym pieprzem. Obok ułożyć kilka ziarenek zielonego groszku.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE