You are here: / Gotowanie / Ziemniaki w polskiej kuchni

Ziemniaki w polskiej kuchni

kulinaria (15)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (15)Ziemniaki są niewątpliwie jednym z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdują się od wieków na polskich stołach. Polacy kochają to warzywo nie tylko za jego smak, ale również za wiele możliwości podania.
Co o podawaniu ziemniaków mówią polskie kulinaria?
Po pierwsze, proponują podawanie ziemniaków gotowanych. Mogą być gotowane w mundurkach, lub obrane. Można gotować je w wodzie, lub na parze. A podawać bądź w całości, bądź przetarte w postaci pure. Po drugie, ziemniaki są jako dodatek do zup. Mogą być pokrojone w kostkę, a mogą też być wymieszane z przesmażoną cebulką i wówczas tak kładzione do talerza. I po trzecie, z ziemniaków można zrobić wiele ciekawych dań. Przykład? Chociażby bardzo popularne w Polsce kluski śląskie, kopytka, pierogi leniwe. Można też wykorzystać je jako farsz do pierogów ruskich, bądź też jako element zapiekanki.
Ziemniaki można podać na różne sposoby i przygotowane w różny sposób. W każdym smakują zupełnie inaczej. Ale i w każdym ludzie je kochają, czy wręcz uwielbiają.

Zobacz także:

YOU MIGHT ALSO LIKE